applied security research
Rik van Duijn - 28 apr 2020

Applied Security Research; more than just a pay-off

“We moeten een pay-off hebben” hoor ik Erik zeggen. Ik denk direct: ja natuurlijk hebben wij dat nodig! Maar wat is een pay-off eigenlijk? Google leert mij dat pay-off een benaming is voor de zin die achter een merknaam geplaatst wordt. De pay-off wordt met name gebruikt om kort en bondig te communiceren waar het merk voor staat. Hoewel de pay-off kort en bondig is, wil ik in deze blog-post wat uitgebreider uitleggen wat onze pay-off “Applied Security Research” voor mij betekent.

Begin

De afgelopen jaren heb ik veel pentest- en security research werk gedaan. Het was erg gaaf om nieuwe kwetsbaarheden ontdekken en om uit te vogelen hoe je daar dan weer misbruik van zou kunnen maken. Hierbij verkrijg je veelal mooie inzichten in hoe misbruik van deze kwetsbaarheden gedetecteerd, of zelfs voorkomen, zou kunnen worden. Hoewel dit natuurlijk altijd gerapporteerd werd naar de klant, was ik zelf niet betrokken bij de uiteindelijke implementatie die desbetreffende klant veiliger kon maken. Deze laatste cruciale stap, het daadwerkelijk veiliger maken van klanten en systemen, miste ik steeds meer tijdens het toffe en leerzame werk dat ik deed.

Uitdaging

Het is niet altijd eenvoudig om oplossingen te implementeren of detectieve maatregelen dusdanig in te richten dat deze volledig naar behoren functioneren. Software en systemen zijn niet altijd eenvoudig te beveiligen en de tijd om dit uit te zoeken en te doen is niet altijd aanwezig. Dit wordt allemaal nog complexer wanneer het een groter bedrijf betreft waar meer verschillende afdelingen samen dienen te werken om iets te bereiken op gebied van veiligheid van systemen en organisaties. Een blue-teamer (de verdediger) heeft een stuk meer geduld nodig dan een red-teamer (de aanvaller). Toen ik (nog baardloos) bij DearBytes werkte, waren de projecten waarbij ik een bijdrage kon leveren aan de SOC- of managed diensten wel de meest inspirerende projecten. Er zijn nog zo onwijs veel interessante problemen waar oplossingen voor bedacht kunnen worden, en de wens om meer te werken aan oplossingen en verdedigingen in plaats van puur de aanvallende kant bleef bij mij groeien. Echter, als het ontwikkelen van de defensieve- of detectieve maatregelen veel tijd kost, hoe kunnen we dan tóch snel bewegen een breed publiek bereiken en deze veiliger maken? Ik blijf immers een red-teamer met weinig geduld, het geduld is niet meegegroeid met mijn baard 😉.

Doelgroep

Het is vaak lastig om een substantieel verschil te kunnen maken en tegelijkertijd snel te kunnen schakelen. Daarom hebben wij nagedacht over hoe wij deze elementen kunnen implementeren in onze doelstellingen. Ons doel is het beveiligen van producten en diensten die breed gebruikt worden. Wij willen ons richten op het MKB, een doelgroep die snel kan en wil schakelen. De inzichten die wij verkrijgen bij klant A kunnen wij dan vervolgens direct toepassen op alle andere klanten.

Het MKB is een doelgroep die gemiddeld gezien een laag budget heeft voor IT security, maar net zo goed een doelwit kan zijn als de grotere enterprises. De uitdaging ligt erin dat een lager security-budget het helaas niet toestaat om een heel SOC team in te richten of een intern red-team op te zetten. Daarbij is losse consultancy per organisatie vaak te duur. Echter, de impact van een aanval op het MKB kan enorm zijn, en zelfs desastreuzer dan voor een grotere enterprise. Een grote organisatie zal vaak grotere reserves hebben om bij te komen van de kosten.

Onze oplossing

Als Zolder hebben wij besloten om tooling te ontwikkelen die ervoor zorgt dat wij niet alleen voor een enkele organisatie, maar juist voor meerdere bedrijven tegelijk de monitoring en het managen van de security gerelateerde configuratie aan kunnen pakken. Er zijn vaak een grote hoeveelheid configuratie opties om een systeem te beveiligen. Maar het uitzoeken kost veel tijd en de gevolgen van de aanpassingen zijn ook niet altijd duidelijk. Als je die nu kan uitzoeken en met behulp van je platform uit kan rollen op een grote doelgroep wordt de tijdsinvestering de moeite waard. En je hebt ook meteen voldoening van je werk.

Momenteel werken wij er hard aan om o365 en AzureAD als eerste in ons platform op te nemen. Daarbij voert ons platform in essentie 3 acties uit:

  1. Het draaien van checks om de configuratie te controleren.
    1. Indien er iets niet klopt, fixt de tooling dit of genereert een alert.
  2. Het monitoren van logs d.m.v. Azure Sentinel.
  3. Het rapporteren over de uitkomst van Sentinel en de checks.

De checks, fixes en rules komen voort uit onze eigen ervaring en onderzoek, de CIS baseline voor AzureAD en o365, alsmede vanuit verschillende blogs en artikelen uit de community. In de komende tijd kan je van Wesley en mij een serie blogs verwachten waarin wij de recente aanvallen en desbetreffende maatregelen die daarbij horen beschrijven.

De presentatie van security oplossingen kan nog wel eens voor een uitdaging zorgen. Een wekelijks rapport waar niemand naar kijkt zien wij niet zitten. Daarom willen we onze klanten meer direct voorzien van inzichten door middel van een mobiele app. De app toont de huidige status van de omgeving en geeft een klant de mogelijkheid direct in te grijpen of ondersteuning aan te vragen. Dat is mooi want als er dan iets mis is kan je adhv de melding direct klikken “los op”.

In de afgelopen maanden is Theo voornamelijk bezig geweest om ons idee te realiseren. Erik heeft in kaart gebracht wat er allemaal mis kan gaan en hoe dit eenvoudig te communiceren is. Wesley en ik zijn voornamelijk bezig geweest om AzureAD en o365 te doorgronden. Wij hebben inmiddels een grote hoeveelheid aan checks, fixes en rules ontwikkeld. Wat ik zelf erg gaaf vind, is dat als Wesley of ik nu een idee hebben, dat wij nu vrijwel direct een check en fix kunnen implementeren. Theo kan vervolgens zorgen dat deze check elke X draait, en Erik dat het ook begrijpelijk gepresenteerd wordt aan de eindklanten.

Toekomst

De komende maanden gaan wij met een beperkte groep beta testers aan de slag. Hiermee willen wij zien of datgene dat wij gebouwd hebben ook naadloos aansluit bij wat de testers zoeken. Zodra wij de feedback van deze testers hebben verwerkt zal het platform voor een breed publiek beschikbaar worden gesteld. Indien jij met jouw organisatie interesse hebt om bij deze beta tester groep te behoren, neem dan vooral contact met 1 van ons op.

Persoonlijk ben ik erg nieuwsgierig naar de resultaten van deze eerste testen en kijk ik er enorm naar uit om mij in te zetten om nieuwe bedreigingen te doorgronden en met die inzichten alle klanten tegelijkertijd te beveiligen. Dat is waar Applied Security Research voor mij voor staat.

Blogs

Honeytokens using Azure Keyvaults

Rik van Duijn - 15 okt 2020
In 2017 Wesley and I gave a presentation at SHA2017 about honey/pot/tokens. We actually planned on building a fully fledged platform. But never came further then the POC phase of that project. This week we got a product demo from the guys at Thinkst, i’ve always loved this way of thinking: let the attacker come […] Lees verder

Zolder.App Blog 2 - Probleem & Oplossing

Zolder B.V. - 08 okt 2020
Het is best een goed idee om voordat je begint met het bouwen van een product of dienst, te weten welk probleem je ermee gaat oplossen. Voor Zolder.App: we lossen het probleem dat MKB-ers slecht beveiligd zijn op door enterprise-niveau security voor hen toegankelijk te maken. In feite zijn er een aantal problemen die we […] Lees verder

Risk of exposed home automation services

Wesley Neelen - 24 sep 2020
At home, I am automating many things for fun. Currently I am using Home Assistant, an incredibly powerful piece of software for automating your home. Regularly I am combining the home automation experiences with security. Home automation is often related to physical things such as changing lights, moving curtains, opening door locks or turning the […] Lees verder

Zoldersessions Studio Setup

Zolder B.V. - 27 aug 2020
Here is the kitlist which we end up with to record our Zoldersessions 🙂 Audio Input 4x Rode Procaster microphone 4x Triton Audio FetHead Microphone PreAmp 4x YellowTec m!ka Mic Boom Focusrite Scarlett 18i8 3rd gen Audio Output 4x Shure SRH840 Headphone ART HeadAmp 4 headphone amplifier Video Input 2x Sony Handycam main cameras Logitech […] Lees verder

Zolder.App blog 1 - het idee

Erik Remmelzwaal - 27 aug 2020
Op Zolder bouwen wij aan een mobiele app die MKB’ers op een baanbrekende manier moet helpen digitaal weerbaar te zijn. We verwachten in het vierde kwartaal van 2020 de app te kunnen lanceren. In deze blogreeks neem ik je mee in de ontwikkeling van Zolder.App. Eigenlijk was er niet 1 idee, maar is Zolder.App het […] Lees verder

Hacking the traffic light of the future

Wesley Neelen - 06 aug 2020
Nowadays we are connecting everything we can think of to the internet. Usually to make our lives easier or more comfortable. Some of the new upcoming innovations are related to making our traffic smart with the goal to improve safety, comfort and the traffic flow. We dived into this technology to analyze the inner workings and identify potential security risks. Lees verder

Detect lateral movement with Azure Sentinel

Wesley Neelen - 01 jul 2020
Lately we have been setting up a the production network for our Zolder.App service. The network consists of multiple segments separated by a firewall. As an addition we wanted to add monitoring features into the network. If an attacker is in our network, we would like to get a notification. Lees verder

CSBN 2020

Erik Remmelzwaal - 01 jul 2020
Het jaarlijks CSBN is weer beschikbaar. Het Cybersecurity Beeld Nederland, opgemaakt door onze overheid in de hoedanigheid van de NCTV. Aan afkortingen geen gebrek. Dat maakt het gelijk ook heel taaie kost: ingewikkeld om te doorgronden. Je gaat haast denken dat het ook de bedoeling is dat we er niet teveel aandacht aan besteden. Of […] Lees verder

Detecting BEC fraud using Azure Sentinel

Rik van Duijn - 17 jun 2020
Business Email Compromise (BEC) Fraud inflicts the most damage of all types of cybercrime, according to the FBI. How to detect such attacks using Azure Sentinel? Rik shares some actual possibilities. Lees verder

Security-by-design. Zo makkelijk is dat niet

Wesley Neelen - 16 jun 2020
Wesley beschrijft de complexiteit bij het bouwen van een netwerk infrastructuur: kies je voor veiligheid of werkbaarheid? Of is er een optimale mix? Lees verder

Phishing aftercare

Rik van Duijn - 26 mei 2020
This blog is part of our Office 365 attack & defense series. We also maintain a Github page where we share our Office 365 tools and queries. We often get sent phishing emails by family and friends. Not to phish us but because we ask family and friends to forward them to us. Sometimes they […] Lees verder

Inside a phishing panel

Wesley Neelen - 20 mei 2020
Dutch and Belgium citizens are receiving phishing attacks every day. But how does that exactly work? Lees verder

DBIR 2020

Erik Remmelzwaal - 19 mei 2020
We hadden het eerder al over de moeilijkheid om een beeld te vormen van digitale dreigingen. Er is eigenlijk geen partij die hier een goed beeld van kan vormen. Maar als er 1 rapport is dat al jaren goede inzichten biedt gebaseerd op data uit heel veel gezaghebbende bronnen, dan is het DBIR. Het Verizon […] Lees verder

Wat zou er mis kunnen gaan?

Erik Remmelzwaal - 17 mei 2020
Waarom worden bedrijven slachtoffer van virussen die losgeld vragen? Of online afpersing? Of fraude met betalingen? Het antwoord: door gebrekkig leiderschap. Lees verder

Office 365 - Exchange rules

Rik van Duijn - 13 mei 2020
This blog is part of our Office 365 attack & defense series. We also maintain a Github page where we share our Office 365 tools and queries. Exchange rules can be useful in managing the emails we receive on a daily basis. For example, it allows users to automatically respond or move specific emails to […] Lees verder

Office 365 - malicious applications

Wesley Neelen - 05 mei 2020
Wesley dives into the App Registrations feature of Microsoft Azure Active Directory. Finds ways to abuse it through delegate & application permissions and shares ideas howto protect from such abuse. Lees verder

Security 4.0

Erik Remmelzwaal - 30 apr 2020
A vision of the digital future, the role of security and how it should adapt to be able to fulfill that role. Lees verder

Applied Security Research; more than just a pay-off

Rik van Duijn - 28 apr 2020
Rik beschrijft wat Applied Security Research voor hem betekent. En hoe we als Zolder die pay-off in praktijk willen brengen. Lees verder

Windows terminal profile fun

Rik van Duijn - 24 apr 2020
Rik plays around with the preview version of Windows Terminal to find manipulation options. Lees verder

Building a Zolder logo

Wesley Neelen - 22 apr 2020
Wesley writes about his most recent IoT project: building a Zolder logo with WS2812B ledstrips behind it, to give it some cool effects. Lees verder