applied security research
Erik Remmelzwaal - 17 mei 2020

Wat zou er mis kunnen gaan?

Waarom worden bedrijven slachtoffer van virussen die losgeld vragen? Of online afpersing? Of fraude met betalingen?

Het antwoord: door gebrek aan besturing.

Dit is althans het antwoord in het grote merendeel van de gevallen. Natuurlijk bestaat er tegen virussen ook anti-virus, tegen phishing ook anti-phishing en tegen fraude ook anti-fraude. U kunt er zich ongans aan kopen en dat levert in een crisissituatie misschien ook nog wel een fijn gevoel van handelingsvermogen op. Maar het zijn symptoombestrijdingen. 1 oplossing voor 1 specifiek gevolg van uw probleem. Maar de onderliggende oorzaak wordt er niet mee opgelost.

De onderliggende oorzaak is dat het bestuur geen aandacht besteedt aan informatiebeveiliging of cybersecurity waardoor er simpelweg geen plan is voor het thema. Op het vlak van digitale beveiliging bent u niet aan het besturen. Uw beveiliging is daardoor reactief, ad-hoc en chaotisch: u komt pas in actie als er iets is misgegaan. Dat zijn niet mijn woorden maar u valt in deze categorie van het Security Maturity Model. U bent niet de enige hoor, dit is de situatie bij de meeste bedrijven omdat beveiliging als een technisch en ingewikkeld onderwerp wordt beschouwd. Men gaat er vanuit dat de ICT afdeling ermee dealt, zonder daar op toe te zien. Pas bij een incident blijkt die aanname onterecht: het was niet onder controle.

Stap 1 is om te beseffen dat het bestuur zelf aan zet is. Stap 2 is lastiger: wat gaan we eraan doen? En de consultancy wereld die klaarstaat om u hierbij te helpen maakt het alleen maar lastiger en vervelender. Termen als risicoanalyses, ISO en Information Security Managenent Systems schrikken af: logisch.

Stiekem is het alleen helemaal niet zo ingewikkeld. Maken consultants gebruik van kant-en-klare lijstjes van mogelijke dreigingen als meetlat om uw organisatie langs te leggen.

Een doe-het-zelf mogelijkheid ontbreekt echter, terwijl het in beginsel echt niet zo ingewikkeld is.

De vraag die u zich moet stellen is: “Wat zou er mis kunnen gaan?”

Dat is een behoorlijk open vraag en kunt u waarschijnlijk wel wat richting bij gebruiken. Dus het helpt als u voorzien bent van een lijstje met mogelijkheden. Een soort inspiratiebron.

Was er maar zo’n kennisbron met per item op het lijstje een uitleg die ik ook kan volgen…

Zolder WCGW

Vol trots introduceren wij de Zolder WCGW Karakters:

Deze karakters staan model voor de Zolder knowledgebase die wij gaan opbouwen om categorie├źn van mogelijke security problemen te beschrijven.

De categorie├źn zijn in lijn met het VERIS Framework. Een veelgebruikt datamodel dat ontwikkeld is door Verizon om data over security incidenten te normaliseren. Zij gebruiken het zelf voor het jaarlijks Data Breach Investigation Rapport (DBIR) dat gebaseerd is op wereldwijde data vanuit allerlei gezaghebbende instanties.

Jhony Caballero – Cyberpunk

In het ontwikkelen van het WCGW model wilden we direct ook een een visuele stijl kiezen. Eentje die past bij moderne digitalisering, dus waarin het soort problemen worden geschetst in een wereld waarin alles digitaal is. Dan kom je snel op de Cyberpunk kunststijl uit en na wat rond te hebben geklikt kwamen we op de Colombiaanse tekenaar Jhony Cabellero uit. Die kwam op ons pad via Twitter:

Knowledgebase

Vanaf nu gaan wij van start met het vullen van de WCGW Knowledgebase. Artwork en beschrijvingen zullen we aanvullen naar aanleiding van ons eigen research en gebruiken in publicaties zoals blogs en Zoldersessions.

Wij hopen tevens hiermee een informatiebron te bieden dat ook door anderen geadopteerd wordt. Mede daarom hebben we besloten het artwork beschikbaar te stellen onder vrije licentie. Meer daarover is te lezen op zolder.io/wcgw.

Blogs

Zolder.App LIVE Presentations

Erik Remmelzwaal - 11 jan 2021
During #CES2021 we will host a daily LIVE event in Microsoft Teams – OPEN FOR ALL, so also available for non-CES-visitors and non-Teams-users. Monday – Tuesday – Wednesday from 17:00 – 17:30 CET / 11:00 – 11:30 AM EST. The events will be hosted by Erik Remmelzwaal in English. The sessions will be opened for […] Lees verder

#CES2021 - We Are Ready!

Erik Remmelzwaal - 06 jan 2021
We are very excited to be part of the #CES2021NL mission! Meet us at CES (Januari 11-14) in our online booth 10609 and see how we solve global challenges with NLTech. Erik Remmelzwaal, Co-Founder & CEO Yes I indeed think we are ready for CES. At this virtual event we will showcase Zolder.App. I am […] Lees verder

Azure App Consent Policies

Rik van Duijn - 11 nov 2020
OAuth consent phishing has been on the rise for a while now. Unsurprisingly, Microsoft has gradually introduced measures to protect from this type of attack. Latest: Risk-Based Step-Up Consent. Lees verder

Honeytokens using Azure Keyvaults

Rik van Duijn - 15 okt 2020
In 2017 Wesley and I gave a presentation at SHA2017 about honey/pot/tokens. We actually planned on building a fully fledged platform. But never came further then the POC phase of that project. This week we got a product demo from the guys at Thinkst, i’ve always loved this way of thinking: let the attacker come […] Lees verder

Risk of exposed home automation services

Wesley Neelen - 24 sep 2020
At home, I am automating many things for fun. Currently I am using Home Assistant, an incredibly powerful piece of software for automating your home. Regularly I am combining the home automation experiences with security. Home automation is often related to physical things such as changing lights, moving curtains, opening door locks or turning the […] Lees verder

Hacking the traffic light of the future

Wesley Neelen - 06 aug 2020
Nowadays we are connecting everything we can think of to the internet. Usually to make our lives easier or more comfortable. Some of the new upcoming innovations are related to making our traffic smart with the goal to improve safety, comfort and the traffic flow. We dived into this technology to analyze the inner workings and identify potential security risks. Lees verder

Detect lateral movement with Azure Sentinel

Wesley Neelen - 01 jul 2020
Lately we have been setting up a the production network for our Zolder.App service. The network consists of multiple segments separated by a firewall. As an addition we wanted to add monitoring features into the network. If an attacker is in our network, we would like to get a notification. Lees verder

Detecting BEC fraud using Azure Sentinel

Rik van Duijn - 17 jun 2020
Business Email Compromise (BEC) Fraud inflicts the most damage of all types of cybercrime, according to the FBI. How to detect such attacks using Azure Sentinel? Rik shares some actual possibilities. Lees verder

Phishing aftercare

Rik van Duijn - 26 mei 2020
This blog is part of our Office 365 attack & defense series. We also maintain a Github page where we share our Office 365 tools and queries. We often get sent phishing emails by family and friends. Not to phish us but because we ask family and friends to forward them to us. Sometimes they […] Lees verder

Inside a phishing panel

Wesley Neelen - 20 mei 2020
Dutch and Belgium citizens are receiving phishing attacks every day. But how does that exactly work? Lees verder

Office 365 - Exchange rules

Rik van Duijn - 13 mei 2020
This blog is part of our Office 365 attack & defense series. We also maintain a Github page where we share our Office 365 tools and queries. Exchange rules can be useful in managing the emails we receive on a daily basis. For example, it allows users to automatically respond or move specific emails to […] Lees verder

Office 365 - malicious applications

Wesley Neelen - 05 mei 2020
Wesley dives into the App Registrations feature of Microsoft Azure Active Directory. Finds ways to abuse it through delegate & application permissions and shares ideas howto protect from such abuse. Lees verder

Windows terminal profile fun

Rik van Duijn - 24 apr 2020
Rik plays around with the preview version of Windows Terminal to find manipulation options. Lees verder

Building a Zolder logo

Wesley Neelen - 22 apr 2020
Wesley writes about his most recent IoT project: building a Zolder logo with WS2812B ledstrips behind it, to give it some cool effects. Lees verder