applied security research
Erik Remmelzwaal - 19 mei 2020

DBIR 2020

We hadden het eerder al over de moeilijkheid om een beeld te vormen van digitale dreigingen. Er is eigenlijk geen partij die hier een goed beeld van kan vormen. Maar als er 1 rapport is dat al jaren goede inzichten biedt gebaseerd op data uit heel veel gezaghebbende bronnen, dan is het DBIR. Het Verizon Data Breach Investigations Rapport (DBIR) 2020 is vandaag uitgekomen. In totaal hebben zijn data van 3950 ‘databreaches’ onderzocht, voortkomend uit 32000 security incidenten wereldwijd in 1 jaar tijd. De data wordt genormaliseerd met behulp van het VERIS framework, waar wij gisteren onze mooi cyberpunk karakters voor lanceerden.

Hier de belangrijkste bevindingen, vrij vertaald uit de executive summary:

  1. Buitenstaanders vormen een grotere dreiging dan interne, in tegenstelling tot wat velen geloven. 70% van de security inbreuken werd veroorzaakt door ‘external actors’;
  2. Het belangrijkste motief achter inbraken is niet spionage, ook al haalt dat het meeste de krant. In plaats daarvan zijn 86% van de inbraken financieel gemotiveerd. Mediagenieke “geavanceerde” dreigingen vormen slechts 4% van het totaal aantal inbraken.
  3. De meerderheid van inbraken (67% of meer) verloopt via gestolen inloggegevens, social engineering of foutjes; Deze 3 ‘aanvals’tactieken mogen de meeste aandacht krijgen in security inspanningen;
  4. Ransomware is overal: 18% van de organisaties heeft tenminste 1 ransomware versie geblokkeerd. Niemand kan het zich veroorloven dit te negeren;
  5. 43% van de inbraken verliep via Webapps. En dat is 2x zoveel als vorig jaar, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de grote stroom van organisaties naar de cloud. Met name (80%) door gebruik te maken van gestolen inloggegevens of door inloggegevens te gokken (brute-force) en voor een deel door software kwetsbaarheden te misbruiken (20%);
  6. Ook het aantal keer dat in een inbraak persoonlijke gegevens getroffen zijn is verdubbeld: in 58% van de gevallen was hier sprake van. Of dit komt door meer interesse in die data van aanvallers of doordat er beter op gelet wordt door AVG / GDPR, is onduidelijk;
  7. Ook al is de interne dreiging dus niet de grootste, het aantal datalekken door interne foutjes is wel verdubbeld. Ook hier kan meespelen dat er meer op gelet wordt door AVG / GDPR.

DBIR is een leuk rapport om in zijn geheel te lezen. Er zijn ook voldoende presentaties en samenvattingen beschikbaar, dus kies de vorm die bij je past.

https://enterprise.verizon.com/resources/reports/dbir/ 

Blogs

Hacking the traffic light of the future

Wesley Neelen - 06 aug 2020
Nowadays we are connecting everything we can think of to the internet. Usually to make our lives easier or more comfortable. Some of the new upcoming innovations are related to making our traffic smart with the goal to improve safety, comfort and the traffic flow. We dived into this technology to analyze the inner workings and identify potential security risks. Lees verder

Detect lateral movement with Azure Sentinel

Wesley Neelen - 01 jul 2020
Lately we have been setting up a the production network for our Zolder.App service. The network consists of multiple segments separated by a firewall. As an addition we wanted to add monitoring features into the network. If an attacker is in our network, we would like to get a notification. Lees verder

CSBN 2020

Erik Remmelzwaal - 01 jul 2020
Het jaarlijks CSBN is weer beschikbaar. Het Cybersecurity Beeld Nederland, opgemaakt door onze overheid in de hoedanigheid van de NCTV. Aan afkortingen geen gebrek. Dat maakt het gelijk ook heel taaie kost: ingewikkeld om te doorgronden. Je gaat haast denken dat het ook de bedoeling is dat we er niet teveel aandacht aan besteden. Of […] Lees verder

Detecting BEC fraud using Azure Sentinel

Rik van Duijn - 17 jun 2020
Business Email Compromise (BEC) Fraud inflicts the most damage of all types of cybercrime, according to the FBI. How to detect such attacks using Azure Sentinel? Rik shares some actual possibilities. Lees verder

Security-by-design. Zo makkelijk is dat niet

Wesley Neelen - 16 jun 2020
Wesley beschrijft de complexiteit bij het bouwen van een netwerk infrastructuur: kies je voor veiligheid of werkbaarheid? Of is er een optimale mix? Lees verder

Phishing aftercare

Rik van Duijn - 26 mei 2020
This blog is part of our Office 365 attack & defense series. We also maintain a Github page where we share our Office 365 tools and queries. We often get sent phishing emails by family and friends. Not to phish us but because we ask family and friends to forward them to us. Sometimes they […] Lees verder

Inside a phishing panel

Wesley Neelen - 20 mei 2020
Dutch and Belgium citizens are receiving phishing attacks every day. But how does that exactly work? Lees verder

DBIR 2020

Erik Remmelzwaal - 19 mei 2020
We hadden het eerder al over de moeilijkheid om een beeld te vormen van digitale dreigingen. Er is eigenlijk geen partij die hier een goed beeld van kan vormen. Maar als er 1 rapport is dat al jaren goede inzichten biedt gebaseerd op data uit heel veel gezaghebbende bronnen, dan is het DBIR. Het Verizon […] Lees verder

Wat zou er mis kunnen gaan?

Erik Remmelzwaal - 17 mei 2020
Waarom worden bedrijven slachtoffer van virussen die losgeld vragen? Of online afpersing? Of fraude met betalingen? Het antwoord: door gebrekkig leiderschap. Lees verder

Office 365 - Exchange rules

Rik van Duijn - 13 mei 2020
This blog is part of our Office 365 attack & defense series. We also maintain a Github page where we share our Office 365 tools and queries. Exchange rules can be useful in managing the emails we receive on a daily basis. For example, it allows users to automatically respond or move specific emails to […] Lees verder

Office 365 - malicious applications

Wesley Neelen - 05 mei 2020
Wesley dives into the App Registrations feature of Microsoft Azure Active Directory. Finds ways to abuse it through delegate & application permissions and shares ideas howto protect from such abuse. Lees verder

Security 4.0

Erik Remmelzwaal - 30 apr 2020
A vision of the digital future, the role of security and how it should adapt to be able to fulfill that role. Lees verder

Applied Security Research; more than just a pay-off

Rik van Duijn - 28 apr 2020
Rik beschrijft wat Applied Security Research voor hem betekent. En hoe we als Zolder die pay-off in praktijk willen brengen. Lees verder

Windows terminal profile fun

Rik van Duijn - 24 apr 2020
Rik plays around with the preview version of Windows Terminal to find manipulation options. Lees verder

Building a Zolder logo

Wesley Neelen - 22 apr 2020
Wesley writes about his most recent IoT project: building a Zolder logo with WS2812B ledstrips behind it, to give it some cool effects. Lees verder