applied security research
Erik Remmelzwaal - 19 mei 2020

DBIR 2020

We hadden het eerder al over de moeilijkheid om een beeld te vormen van digitale dreigingen. Er is eigenlijk geen partij die hier een goed beeld van kan vormen. Maar als er 1 rapport is dat al jaren goede inzichten biedt gebaseerd op data uit heel veel gezaghebbende bronnen, dan is het DBIR. Het Verizon Data Breach Investigations Rapport (DBIR) 2020 is vandaag uitgekomen. In totaal hebben zijn data van 3950 ‘databreaches’ onderzocht, voortkomend uit 32000 security incidenten wereldwijd in 1 jaar tijd. De data wordt genormaliseerd met behulp van het VERIS framework, waar wij gisteren onze mooi cyberpunk karakters voor lanceerden.

Hier de belangrijkste bevindingen, vrij vertaald uit de executive summary:

  1. Buitenstaanders vormen een grotere dreiging dan interne, in tegenstelling tot wat velen geloven. 70% van de security inbreuken werd veroorzaakt door ‘external actors’;
  2. Het belangrijkste motief achter inbraken is niet spionage, ook al haalt dat het meeste de krant. In plaats daarvan zijn 86% van de inbraken financieel gemotiveerd. Mediagenieke “geavanceerde” dreigingen vormen slechts 4% van het totaal aantal inbraken.
  3. De meerderheid van inbraken (67% of meer) verloopt via gestolen inloggegevens, social engineering of foutjes; Deze 3 ‘aanvals’tactieken mogen de meeste aandacht krijgen in security inspanningen;
  4. Ransomware is overal: 18% van de organisaties heeft tenminste 1 ransomware versie geblokkeerd. Niemand kan het zich veroorloven dit te negeren;
  5. 43% van de inbraken verliep via Webapps. En dat is 2x zoveel als vorig jaar, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de grote stroom van organisaties naar de cloud. Met name (80%) door gebruik te maken van gestolen inloggegevens of door inloggegevens te gokken (brute-force) en voor een deel door software kwetsbaarheden te misbruiken (20%);
  6. Ook het aantal keer dat in een inbraak persoonlijke gegevens getroffen zijn is verdubbeld: in 58% van de gevallen was hier sprake van. Of dit komt door meer interesse in die data van aanvallers of doordat er beter op gelet wordt door AVG / GDPR, is onduidelijk;
  7. Ook al is de interne dreiging dus niet de grootste, het aantal datalekken door interne foutjes is wel verdubbeld. Ook hier kan meespelen dat er meer op gelet wordt door AVG / GDPR.

DBIR is een leuk rapport om in zijn geheel te lezen. Er zijn ook voldoende presentaties en samenvattingen beschikbaar, dus kies de vorm die bij je past.

https://enterprise.verizon.com/resources/reports/dbir/ 

Blogs

Zolder.App LIVE Presentations

Erik Remmelzwaal - 11 jan 2021
During #CES2021 we will host a daily LIVE event in Microsoft Teams – OPEN FOR ALL, so also available for non-CES-visitors and non-Teams-users. Monday – Tuesday – Wednesday from 17:00 – 17:30 CET / 11:00 – 11:30 AM EST. The events will be hosted by Erik Remmelzwaal in English. The sessions will be opened for […] Lees verder

#CES2021 - We Are Ready!

Erik Remmelzwaal - 06 jan 2021
We are very excited to be part of the #CES2021NL mission! Meet us at CES (Januari 11-14) in our online booth 10609 and see how we solve global challenges with NLTech. Erik Remmelzwaal, Co-Founder & CEO Yes I indeed think we are ready for CES. At this virtual event we will showcase Zolder.App. I am […] Lees verder

Azure App Consent Policies

Rik van Duijn - 11 nov 2020
OAuth consent phishing has been on the rise for a while now. Unsurprisingly, Microsoft has gradually introduced measures to protect from this type of attack. Latest: Risk-Based Step-Up Consent. Lees verder

Honeytokens using Azure Keyvaults

Rik van Duijn - 15 okt 2020
In 2017 Wesley and I gave a presentation at SHA2017 about honey/pot/tokens. We actually planned on building a fully fledged platform. But never came further then the POC phase of that project. This week we got a product demo from the guys at Thinkst, i’ve always loved this way of thinking: let the attacker come […] Lees verder

Risk of exposed home automation services

Wesley Neelen - 24 sep 2020
At home, I am automating many things for fun. Currently I am using Home Assistant, an incredibly powerful piece of software for automating your home. Regularly I am combining the home automation experiences with security. Home automation is often related to physical things such as changing lights, moving curtains, opening door locks or turning the […] Lees verder

Hacking the traffic light of the future

Wesley Neelen - 06 aug 2020
Nowadays we are connecting everything we can think of to the internet. Usually to make our lives easier or more comfortable. Some of the new upcoming innovations are related to making our traffic smart with the goal to improve safety, comfort and the traffic flow. We dived into this technology to analyze the inner workings and identify potential security risks. Lees verder

Detect lateral movement with Azure Sentinel

Wesley Neelen - 01 jul 2020
Lately we have been setting up a the production network for our Zolder.App service. The network consists of multiple segments separated by a firewall. As an addition we wanted to add monitoring features into the network. If an attacker is in our network, we would like to get a notification. Lees verder

Detecting BEC fraud using Azure Sentinel

Rik van Duijn - 17 jun 2020
Business Email Compromise (BEC) Fraud inflicts the most damage of all types of cybercrime, according to the FBI. How to detect such attacks using Azure Sentinel? Rik shares some actual possibilities. Lees verder

Phishing aftercare

Rik van Duijn - 26 mei 2020
This blog is part of our Office 365 attack & defense series. We also maintain a Github page where we share our Office 365 tools and queries. We often get sent phishing emails by family and friends. Not to phish us but because we ask family and friends to forward them to us. Sometimes they […] Lees verder

Inside a phishing panel

Wesley Neelen - 20 mei 2020
Dutch and Belgium citizens are receiving phishing attacks every day. But how does that exactly work? Lees verder

Office 365 - Exchange rules

Rik van Duijn - 13 mei 2020
This blog is part of our Office 365 attack & defense series. We also maintain a Github page where we share our Office 365 tools and queries. Exchange rules can be useful in managing the emails we receive on a daily basis. For example, it allows users to automatically respond or move specific emails to […] Lees verder

Office 365 - malicious applications

Wesley Neelen - 05 mei 2020
Wesley dives into the App Registrations feature of Microsoft Azure Active Directory. Finds ways to abuse it through delegate & application permissions and shares ideas howto protect from such abuse. Lees verder

Windows terminal profile fun

Rik van Duijn - 24 apr 2020
Rik plays around with the preview version of Windows Terminal to find manipulation options. Lees verder

Building a Zolder logo

Wesley Neelen - 22 apr 2020
Wesley writes about his most recent IoT project: building a Zolder logo with WS2812B ledstrips behind it, to give it some cool effects. Lees verder